← Back to team overview

sslug-teknik team mailing list archive

Re: JÆLP... Find-selekter-evaluer-tilføj programmer er problem for newbee...

 

Poul wrote:
Hello folks
Jeg har i lang tid bøvlet med diverse Linux distros... mere af nysgerrighed end af behov.

Har du også prøvet OpenSuSE 11.0? Den findes som live-cd, så den kan afprøves ganske let.

Mit problem er nu med Debian-Gnome, at jeg ikke kan tilføje programmer - endsige overhovedet finde noget interessant på nettet. Synaptics giver kun en listning af uforståelige pakkenavne.

Administrationen af programpakker sker i SuSE med programmet Yast2, som giver en meget effektiv og intuitiv adgang til alt hvad der rører sig. Et repositorie er en samling af programpakker, typisk inden for et bestemt emneområde. Yast giver dig umiddelbart adgang til en række relevante og gode samlinger.


3) Ligeledes er der en del i "Application menuen" som jeg ikke ønsker. Hvordan fjernes disse?

Her skal du nok skelne mellem "ikke ønsker at fylde menuen op med" og "ikke ønsker at bruge harddisk på". Det første gør du ved at redigere i menuen, det andet ved at afinstallere programmerne. I det sidste tilfælde vil du så kunne opleve, at afinstallationen af program A vil medføre at B,C og D også vil blive afinstalleret, da de afhænger af at A er installeret (du bliver som hovedregel advaret, der er styr på tingene). (Linuxprogrammører er nogle dovne hunde, som hellere bruger andres kildetekster, end de selv skriver det hele fra bunden af).



Mit succes kriterie for Linux er at jeg som minimum kan installere følgende (eller med tilsvarende funktionalitet)
-------------------
4)Open Office, ScOpen Projectribus, KompoZer, Open Project, Deepburner, Trillian, Thunderbird, Firefox, Keepass, TrueCrypt, VNC

Open Office, Thunderbird, Firefox, og VNC kommer med som standardpakker i de fleste distributioner.

Scribus, KompoZer, Open Project og Deepburner kan du finde pakker til på deres hjemmeside eller fx. SourceForge.net Trillian har enten alternativet Kopete eller Pidgin (tidl. gaim) eller det kan køres med wine

Kig selv efter de sidste ved at søge efter : Linux Programnavn på google, der kommer sikkert et løsningsforslag frem.



Derudover...
---------------------
5)
- En download manager - så som "Free Download Manager"
- En dual pane fil-manager a la Total Commander
mc hvis det skal være i tekstmode, dolphin / konqueror / nautilus hvis du er til grafisk.

- Grafisk program - så som Paint Shop pro - men nævn ikke GIMP, da de er helt umuligt at arbejde med. ;-)
Hvis man ikke må nævne det bedste, kan det jo blive svært at komme med forslag. Kom til Sandkassemøde i Roskilde en mandag, og få en indføring af John, så bliver GIMP lidt mindre afskrækkende (har selv lige prøvet det). Problemet med alle professionelle programmer er, at de kan så meget, og benytter fagudtryk, som man ofte ikke kan forstå. Det gælder jo også for andre programmer end GIMP. Når man får en forklaring på disse udtryk, og får vist, hvilke effekter de dækker over, så bliver GIMP faktisk ganske hurtigt at arbejde med.

- OCR
- Scanner control program
Der er OCR programmer (unpaper), men jeg har nu ikke haft det store held med dem endnu. Det har jeg sådan set heller ikke under windows, så kilden til problemet er til at placere ret let.

- Et regnskabsprogram.

SALDI, hvis du ikke skal køre lønregnskab på det.

- Databaseprogram med grafisk brugerflade.

søg efter teksten php + databasens navn (fx. phpmysql). Der findes vist en phpXXX til de fleste gængse databaser.

Hvis din baggrund er Access, vil du nok få svært ved at finde nogle løsninger, der er lige så lette at arbejde med, til gengæld finder du så heller ikke nogen, der genererer så elendige forespørgsler.


Jeg kan ikke finde nogle af disse ud fra Debians "Synaptic" program.

Du skal nok have gang i google. Får du programnavnet derfra, er Synaptic (som jeg ikke er kendt med) sikkert i stand til at give dig pakken.


6) Findes der ikke en form for "Portabel Software" indenfor Linux. Det ville hjælpe utroligt meget når det gælder software installation.

Det bliver næppe mere portabelt end kildeteksterne :-)
Men er du ude efter selv at programmere, eller er det blot generelt anvendelige (uafhængige af styresystemet) programmer du skriver om? Langt de fleste programmer, som kan hentes som kildetekster indeholder en README og en INSTALL fil. De to filer giver en mere eller mindre grundig vejledning i, hvad der skal til for at kompilere og installere programmerne. Som hovedregel findes programmerne dog også i en grydeklar, binær pakke, som andre har lavet til netop din distribution.


PS! Jeg finder faktisk at Linux er meget utilgængelig for nye brugere som søger væk fra MS-windows verdenen, hvis man altså ikke lige har en Linuxspecialist ved siden.

Jeg tror, at du vil finde OpenSuSE med KDE4 en del mere begyndervenligt end Debian. Prøv det, det koster kun en CD (og et download).

Jeg vil gerne lige protestere lidt over dit PS.

Det er rigtigt, at det er nødvendigt at få hjælp fra andre for at komme i gang. Det adskiller sig på ingen måde fra Windows, her kan du bare ikke huske, hvor meget hjælp du fik da du begyndte, og en masse ting som er mulige i Linux, eksisterer slet ikke i Windows-verdenen. Færre muligheder giver naturligvis en lettere adgang, men det du får adgang til er så på den anden side i høj grad kun, hvad andre mener du har godt af at få adgang til, ikke nødvendigvis det du selv mener, at du har behov for (og råd til).

Det helt bærende element i opensource-verdenen er, at man hjælper hinanden, og at man gør det fordi man gerne vil give sin viden fra sig. Når først du har lært noget af andre, der blot forærede dig den viden de havde, kommer du helt automatisk til selv at ville give din nyerhvervede viden videre til andre, som har hjælp behov. Det princip er grundlaget for denne og andre news-lister, og det er grundlaget for de møder, der afholdes hver uge rundt omkring i landet.



Follow ups

References